sobota, 03 sierpień 2019 15:19

Przykładowe oświadczenie pracownika korzystającego z ulgi PIT zero

Od 01.08. weszła ulga dla młodych. Płatnicy zatrudniający osobę uprawnioną do zwolnienia nie będą musieli obliczać i pobierać zaliczek na PIT, o ile złożą do Urzędu skarbowego oświadczenie pracownika, poświadczającego fakt, że jego dochody są zwolnione z opodatkowania.

Ulga dla młodych ma dotyczyć ponad 2 mln pracowników, którzy dzięki temu łatwiej osadzą się na rynku pracy. Ulga dotyczy tylko podatku dochodowego, nie zwalnia ze składek na ZUS i NFZ. Weszła w życie z początkiem sierpnia i dotyczy przychodów uzyskanych od 01.08.2019 roku.

Zwolnienie z podatku dochodowego dotyczyć ma:

• osób poniżej 26 r.ż.,

• zatrudnionych na mocy stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy, stosunku służbowego lub stosunku pracy nakładczej, umowy-zlecenia,

• osiągających przychody z pracy do wysokości 85 528 zł w roku podatkowym, a więc aż do 7127,33 zł brutto miesięcznie. Przy wyższych zarobkach opodatkowana zostanie jedynie nadwyżka.

By skorzystać z możliwości obliczania i pobierania składek PIT, należy złożyć oświadczenie podpisane przez pracownika. Jego wzór można pobrać niżej. Przy braku oświadczenia zaliczki na podatek zostaną zwrócone przy zeznaniu rocznym.

Autor: Katarzyna Kołbuś - Redaktor prowadząca RB Magazine. Od ponad 10 lat związana z prasą branżową, m.in. Gazetą Finansową i portalem ipip.com.pl, który poświęcony jest finansom, podatkom, prawu, polityce i gospodarce. Ukończyła filologię polską na UMCS oraz językową redakcję tekstu na Uniwersytecie Warszawskim

Masz pytanie z zakresu rachunkowości?

grzegorz blaszkowski

Audyt i usługi poświadczające

Grzegorz Błaszkowski

Partner Zarządzający
tel: 22 276 61 80
email: grzegorz.blaszkowskii@russellbedford.pl

grazyna zaremba1

Outsourcing księgowości

Grażyna Zaremba

Partner Zarządzający
tel: 22 276 61 80
email: grazyna.zaremba@russellbedford.pl

Kariera

Chcesz rozpocząć karierę w dynamicznej międzynarodowej, prężnie rozwijającej się organizacji, stawiasz na rozwój zawodowy, sukces i karierę – prześlij do nas swoją aplikację, nie omijamy żadnego życiorysu!

Aktualne oferty pracy

Prawo do publikacji możliwe jest po skontaktowaniu się z naszym działem PR.

Zapraszamy do zamawiania komentarzy. Nasi eksperci udzielają wypowiedzi m.in. dla magazynu Forbes, dla Pulsu Biznesu, dla Gazety Finansowej i Rzeczpospolitej. Pozostajemy do Waszej dyspozycji.

RB Magazine

RB Magazine numer 57

Ceny transferowe (TP – transfer pricing) niezmiennie budzą spore emocje. Ministrstwo Finansów intensywnie pracuje nad dostosowaniem przepisów do wytycznych OECD oraz lokalnych uwarunkowań. A rozliczający podmioty powiązane wciąż doszkalają się w tym zakresie.

Pobierz najnowszy RB Magazine

RB__Poland RT @RussellBedford: November edition of Network News is available now! Click here https://t.co/O0Q82y23j5 to read the latest news and updat…
10hreply
RB__Poland Ewolucja technologiczna – wyzwanie dla liderów biznesu - Russell Bedford Poland https://t.co/SauC6ossZK